HANS ANDERSSON
14 JANUARI – 14 FEBRUARI 2021
Hans Anderssons process och ateljéarbete är obestämt men präglat av disciplin: utdragna perioder av en närmast meditativ väntan varvas med ett obestämt görande - en balansakt mellan slump och nödvändighet, mellan misstag och estetiska överväganden - långa arbetspass, sju dagar i veckan. Verken blir till ett slags destillat av Hans Anderssons intressen: fenomenologi och doftessenser förs samman med ljudkonst och indiskt trädgårdsmåleri. Det är en i någon mening intuitiv arbetsprocess där transcendens och rationell förståelse vävs ihop på gränsen mellan förnuft och mystik och som tangerar den automatiska skriften. Hos Hans Andersson är konsten sin egen erfarenhet. Arbetet och verken länkas samman med och blir till en del i det tillstånd av metamorfos världen ständigt är inbegripen i. Den synliga världen är vad den är. Allt är detsamma och samtidigt oupphörligt föränderligt.
De påvra materialen kontrasterar mot den rikedom som antyds i deras myckenhet. Ett närmast exalterat sammanfogande av textilfragment, infärgade papperstussar och bemålade pappersark. Eller delar av etiketter och fragment ur italienska Vogue. Kanske några tillsynes kvarglömda kritstumpar. Därtill schellack, torrpastell, kaffe, akvarell och blyerts - för att inte nämna damm, stoft och annan ytsmuts. Verkens ytbeskaffenhet accentueras genom den mångfald material de är uppbyggda av. De många lagren blir emellanåt till dubbelexponeringar där tillfälligheter tvingat fram nya riktningar där den ursprungliga bildens skuggor och konturer dröjer sig kvar.
Verkens stundom monumentala format, där underlaget, i det ena fallet, tvingat fram veckningar i bildytan, åstadkommer en rörelse bort från det ytmässiga i bilden och ger verket skulpturala kvaliteter. Verkets status som objekt framhävs. Allusionen till minimalismens objekt eller skulpturens rumslighet antyds ytterligare, nära inpå det andra av utställningens större verk. Där skymtar väggen - där glipor, likt snitt, uppstått mellan de med pariserblått- violett- eller engelskt rött bemålade, lite fransiga kollagedelarna - varpå det är monterat. Där bryter sig också änden av ett hampasnöre loss från underlaget som om verkets själva konstruktion och motiv i ett och samma ögonblick blottlades.
Även i de mindre verken är dessa intryck betydande, om än inte lika framträdande. Där söker sig spröda trådar utanför den förmodade bildytan, ett fragment av ett pappersark eller en fransig textil antyder en riktning som pekar bortom bildens konventionella, rektangulära ram. De till formatet mindre verken påbjuder närstudier, som skulle de vara utsnitt ur en större helhet, en helhet av vilken även de två monumentala verken är en del men som genom sina dimensioner omsluter betraktaren och låter denne sjunka in i den vindlande väven av pappersfragment.
HANS ANDERSSON (b. 1979) bor och arbetar i Stockholm. Han examinerades från Konstfack, Stockholm.
Hans Andersson har haft flertal separatutställningar och ett antal fler grupputställningar i Sverige och internationellt. Anderssons verk har tidigare visats på Angelika Knäpper Gallery, Stockholm; Lars Bohman Gallery, Stockholm; Gallery LOKO, Shibuya, Tokyo, Japan; Galerie Forsblom, Stockholm; Revolver Gallery, Lima, Peru; Galerie F2, Madrid, Spain, och Fenberger House, Nagano, Japan etc
Hans Anderssons verk finns representerade i samlingar såsom Malmö Konstmuseum; Ståhl Collection, Norrköping; Sveriges Ambassad, Peking, Kina och hos Statens Konstråd mfl. 2019 fick han arbetsstipendium från Kungliga Akademin och gjort offentliga uppdrag för bla Södertälje Hospital etc
Hans Andersson medverkar i ”Repetition", Gallery LOKO, Shibuya, Tokyo, till och med den 22 januari, och "Jardines y mascotas”, Galeria F2, Spanien, till och med 20 februari.