ULRIK SAMUELSON

22 FEBRUARI – 7 APRIL 2024

RECENSERAD AV

OMKONST
28 FEBRUARI 2024


EXPRESSEN
19 MARS 2024


SVERIGES RADIO
22 MARS 2024


SVERIGES RADIO KULTUR (INSTAGRAM VIDEO)
28 MARCH 2024


DAGENS NYHETER
4 APRIL 2024

ENGLISH


Naturen och människans upplevelse av naturen är centralt i Ulrik Samuelsons nya målningar. I verken framträder organiska former; en gren, knotiga stammar, en stubbe, träd som liksom omfamnar varandra, vriden bark över en gammal stam. Mellan trädformationerna spränger ljuspunkter fram i några av verken, som högdagrar av färg i vitt och blått. I andra är de svarta formerna elegant avskalade mot den av konstnären nu omisskännliga guldgrunden. Genom hela Samuelsons konstnärskap löper en röd tråd av relationen mellan människa och natur, såväl med en naturlyrisk grund men lika ofta med en samhällskritisk udd som för att ifrågasätta det system i vilken människan inordnat sig. I dessa nya verk fortsätter konstnären sitt utforskande av människans och naturens givande och tagande och den eviga balansakten mellan de två.

I målningarna antar träden nästan mänsklig form. Sagans trollskog gör sig påmind, men lika mycket blir de olika trädstammarna en analogi över människans strävan. Djupt förankrade i myllan är de ändock i rörelse. De är en del av något större och eftersträvar det som ligger utanför bildplanet. I det reducerade låter konstnären oss ana de oändliga.

Ulrik Samuelsons stora genombrott kom i mitten av 1960-talet, då han med vilja att förnya och förlänga måleriet ut i rummet skapade några av sina första installationer. Han ansåg konsten belastad av historien och sökte inte bara nytt uttryck, utan också ett nytt förhållningssätt till själva konstutövandet. Inspirerad av Duchamp insåg Samuelson att han kunde använda sig av diverse objekt och tredimensionella föremål för att måleriet skulle röra sig ut från duken. I experimenterandet och sökandet kom rumsliga miljöer till, där föremål och måleri tillsammans skapade en ny form av helhet. Samtidigt pågick diskussioner inom konsten om betraktarens roll som medskapare. För Samuelson var det kanske ett ödmjukt sätt att visa att betraktaren var lika viktig för konsten som konstnären själv och inte bara en del av, utan också i, verket.

Flera av Samuelsons tidigare verk tillkom med naturen och människan som en viktig klangbotten, där installationen Nature Morte, som visades första gången i en grupputställning på Liljevalchs i Stockholm 1967, är ett viktigt exempel. Inte bara titeln anspelar på naturen, utan även de olika delarna av verket med ekan, grönskan och näckrosorna. Under 60-talet hade Samuelson arbetat med en serie nästintill abstrakta målningar vilka han kallade Homeostasis. Homeostasis är en biologisk grundprincip, en slags strävan efter balans och stabilitet. Målningarnas abstraktion ger vid betraktandet vika och fram träder organiska former, såsom kroppar som rör sig och som inte verkar nöja sig med den begränsning som spännramen ger. De verkar söka jämvikten utanför målarduken.

Likt kropparna i Homeostasis-målningarna, söker sig dessa nya stammar vidare. Cirkeln sluts och Samuelsons vitala måleri är brännande aktuellt.

Målningarna är utförda mellan 2022–2024.

ARTIST PAGE

 

ULRIK SAMUELSON (1935) är född i Norrköping. Idag bor och verkar han i Stockholm. Ulrik Samuelson är utbildad vid Konstfack, Stockholm (1953-57) samt Kungliga Konsthögskolan, Stockholm (1957-62). Ulrik Samuelson är professor i måleri och innehade en professur 1970-78 vid Kungliga Konsthögskolan, Stockholm.

Ulrik Samuelson har tidigare ställt ut både i Sverige och internationellt, däribland på The New Museum of Contemporary Art, New York; Venedigbiennalen, Venedig; Moderna Museet, Stockholm; Nationalmuseum, Stockholm samt Liljevalchs, Stockholm.

Ulrik Samuelsons verk finns representerade i flertalet samlingar; Nationalmuseum, Stockholm; Moderna museet, Stockholm; Norrköpings konstmuseum; Norrköping och Gustav VI Adolfs samling.

Kungsträdgårdens tunnelbanestation är ett av många offentliga verk av Ulrik Samuelson. Andra exempel är entrén-trapphallen till Guldrummet, Historiska museet, Stockholm; entrén på Stockholms Stadsteater; Stockholm, Parabol, Sveavägen, Stockholm; Centralhallens västra vägg, Stockholms Centralstation, Stockholm; Biografen Filmstaden Sergel, Stockholm.

Ulrik Samuelson har erhållit en mängd stipendier och utmärkelser, bland andra Prins Eugen- medaljen och första pris i Carnegie Art Award.


Installationsbilder Mathias Johansson

 

Video by Gabous Production